Han taklet det nye livet i United, men noen år senere skulle han oppleve enda tøffere motgang. Da var han blitt 19 år og hadde nettopp gått fra Cardiff og Premiere League til Freiburg og Bundesliga i Tyskland. Nytt land, ny liga, nytt språk, nye lagkamerater. Han gledet seg til den nye fotballtilværelsen, men før han kom i gang opplevde han det som er alle fotballspilleres største mareritt. I sin andre Bundesliga-kamp fikk han en kneskade som satt ham ut av spill i halvannet år.
– Jeg kunne ikke trene med de andre, men måtte gjøre kjedelige øvelser alene. Jeg kunne ikke være en del av laget, så jeg satt alene i leiligheten. Jeg visste ikke om kneet ville bli helt bra igjen. Jeg tvilte på om jeg ville komme tilbake på samme nivå som da jeg ble skadet – eller om jeg i det hele tatt ville komme tilbake. Jeg hadde bare negative tanker, og de kommer før eller senere til alle unge fotballspillere. Det kan være skader, at du blir satt ned på andrelaget, att du havner på benken, at du føler at treneren ikke liker deg. Det kommer til å skje, og det er da du må være sterk. Du må lære deg noen teknikker som gjør at du kan komme ut av de negative tankespiralene.
– Hvordan gjør man det?
– Det er veldig vanskelig, men det kan faktisk være en fordel å oppleve motgang tidlig. Det gjorde ikke jeg. Det var da jeg satt der i Tyskland at jeg for første gang skjønte at all medgangen jeg hadde hatt helt siden barnefotballen i Lyn, ikke bare var en fordel. Jeg hadde ikke lært hvordan man takler skikkelig motgang, og det må man kunne som fotballspiller, for alle kommer til å oppleve det, også de aller beste. Hvis du klarer å håndtere motgangen, trene deg gjennom det og komme ut på den andre siden, da har du en veldig stor fordel neste gang du opplever motgang – for det kommer du til å gjøre, igjen og igjen. Sånn er fotballen.
– Mange barne- og ungdomsspillere er redde for å gjøre feil på banen. Har du noen råd til dem?
– Alle har det sånn i større eller mindre grad, og sånn kommer det alltid til å være. Når du er på banen handler det om å handle på instinkt og tenke minst mulig på konsekvensene. Jo eldre du blir, desto mer press blir det, så det er noe alle må lære seg å håndtere. Jeg tror det er viktig at foreldre og trenere snakker med spillerne om at de må tørre å prøve. Det er en oppgave som ikke krever noen spesielle fotballkunnskaper, du må ikke være ekspert for å kunne hjelpe dem til å utfolde seg og ha selvtillit til å tørre å prøve på ting. Noen ganger går det bra, andre ganger går det dårlig. Sånn er det for alle. Deet viktigste er å prøve, sier Mats.
– Frykten for å gjøre feil, å ikke tørre å ta risikoen, er alltid der. Jeg gjorde tabber på fotballbanen da jeg var liten, og jeg gjør tabber på fotballbanen i dag. Om jeg bommer på straffe på en landslagskamp, eller på en kamp med klasselaget – følelsen er akkurat den samme.
Vi sitter på en kafé ved Ullevål Stadion. Intervjuet nærmer seg slutten. Bak de tjukke murveggene ligger Norges landslagsarena i fotball. Mats har spilt der mange ganger. Han ble tatt ut i Norges A-landslagstropp for første gang da han var 18. Han har allerede hatt en fantastisk karriere, og den startet så tidlig at det er lett å tenke på ham som en veteran. Men han er bare 26, og har mange år igjen.
– Blir du aldri lei av fotball?
–Det er ikke alle som er så heldige at de finner noe i livet som de føler at gir mening å holde på med, og som de aldri blir lei av. Jeg har har funnet det i fotballen. Jeg blir aldri lei. Og jeg har ikke tenkt å stoppe når jeg en dag bestemmer meg for å legge opp som spiller. Overhodet ikke. Jeg vil leve i fotballen, kun det. Jeg vil se hvor lenge jeg kan presse meg selv, og hvor god jeg kan bli. Drømmen er å komme tilbake til Bundesliga. Jeg vet ikke hvor lenge jeg klarer å holde meg i utlandet. Jeg er bare 26 år, jeg har forhåpentligvis mange år igjen, men ingenting er sikkert i fotball. Det eneste jeg vet med hundre prosent sikkerhet, er at jeg vil avslutte avslutte karrieren min i Lyn. Jeg vet ikke hvor i seriesystemet Lyn vil befinne seg da, men jeg garanterer at jeg kommer, uansett hvilken divisjon det er.
Mats Møller Dæhlis to viktigste tips til unge fotballspillere som vil bli bedre:
1.
Hvis du vil bli bedre på noe, så må du øve. Hvis du vil bli veldig god, så må du øve veldig mye – og mer enn de andre. Det er ingen hemmeligheter i hvem som blir best. Det handler om hvor mye du vil.
2.
Når det kommer vanskelige tider, så er det viktig å ikke miste motet. Snakk med andre rundt deg og prøv å komme deg gjennom det. Da blir du sterkere. Og så må du huske på at alle andre også kjenner på de følelsene.