Lyn Fotball

View Original

Kjære Lyn-medlemmer og foresatte til spillere i Lyn Fotball

Lyn Fotball er en tradisjonsrik og velrenommert fotballklubb med en historikk full av både oppturer og nedturer. I de siste årene har vi hatt fantastisk sportslig fremgang med et damelag som biter fra seg i Toppserien, gode utviklingsmuligheter for spillerne våre og god forankring i lokalmiljøet som en fin fotballklubb å være aktiv i, både for store og små.

Dessverre er det slik at Lyn Fotball har slitt økonomisk gjennom flere år, av flere ulike årsaker. Klubben befinner seg nå i en situasjon som krever at det iverksettes umiddelbare tiltak for å redusere kostnader og øke inntekter slik at klubben kommer i havn for 2022.  

Bakgrunn for dagens økonomiske situasjon

Energiprisene
Energiprisene har steget betydelig det siste året: Allerede i 2021 fikk dette negative konsekvenser for økonomien i klubben (dobling av kostnaden til oppvarming). I 2022 har energiprisene steget ytterligere, noe som gjør det umulig å drive med normal aktivitet. 

Strømstøtten som gis til idretten dekker ikke bruk av andre energikilder enn strøm. Med baner som varmes opp av propan, rammes Lyn svært hardt av manglende offentlig støtte.  Fotball anslår at utgiftene til oppvarming og strøm vil komme på 1,2 millioner kroner i 2022, mer enn det dobbelte av det som var budsjettert for. Se også: https://journalen.oslomet.no/2022/10/10-000-barn-berores-av-idrettsklubbers-stromtrobbel.

Langtidseffekter av pandemien
En annen faktor som gir utslag, er langtidseffekter av pandemien. Redusert aktivitetsnivå, manglende kontinuitet både i driften av klubben og blant lagene, færre dugnadsaktiviteter dårligere dugnadsånd og betydelig frafall i en del årskull gir negative økonomiske utslag for klubben.

En svært krevende banesituasjon
Lyn har i flere år hatt en krevende banesituasjon, med lange perioder hvor baner ikke har vært mulige å bruke, verken til ordinær virksomhet eller inntektsbringende arrangementer som cuper. Oslo kommune eier og forvalter Lyns baner. Vi er derfor helt avhengig av kommunens oppfølging og håndtering. I 2022 har problemene vært knyttet til betydelige forsinkelser i utbedringen av KGB2. KG1 er underkjent for toppseriespill, og vi har måttet leie erstatningsbaner for damelagets kamper i Toppserien. 

Status KGB1: Det er gjennomført en tilstandsrapport etter en befaring (Sport Lab) som ble gjort 4. oktober på oppdrag av Bymiljøetaten. Rapporten skal analyseres av BYM som gjør en faglig vurdering basert på denne. Resultatet av denne vil avgjøre hva som skjer med KGB1 med hensyn til utbedringer.

Status KGB2: Rehabiliteringen av KGB2 skulle startet opp i april, og vært ferdigstilt i juni. Situasjonen er nå at banen fortsatt ikke er godkjent av bestiller v/ Bymiljøetaten. I mellomtiden får Lyn bruke banen i begrenset omfang på entreprenørens risiko. Oslo kommune mottar dagmulkt fra entreprenør for at banen ikke er ferdigstilt, mens vi som skadelidende part ikke blir kompensert.

Den økonomiske situasjonen

Økning i det generelle kostnadsnivået i samfunnet rammer også klubbdriften. Den økonomiske situasjonen har også ført til et lunkent sponsormarked som har gjort det vanskelig å knytte til seg nye sponsorer. 

Interne faktorer: Manglende kontinuitet og langtidssykefravær i administrasjonen
Av ulike årsaker har de i senere år vært en del personalutskiftinger som har ført til manglende kontinuitet og kompetanseoverføring. Pandemiperioden har forsterket dette. Det har videre vært til dels omfattende sykefravær i nøkkelposisjoner, som dessverre har gått ut over aktivitet og administrativ oppfølging.  Dugnadsaktivitet som falt sammen under pandemiperioden har vært vanskelig å gjenoppta, noe som også må sees i sammenheng med manglende muligheter for å gjennomføre arrangementer på grunn av banesituasjonen.  

Tross alt; vi må se fremover!
Opp i alt dette er det veldig mye å glede seg over i Lyn Fotball for tiden, og det er mye å se frem til i 2023! 

Toppfotballen for Kvinner får en ny medieavtale som gir betydelig økt støtte til klubbene og en bedret budsjettsituasjon for Lyn. Vi har et solid fotfeste i Toppserien, og dette gir positive effekter på resten av klubbaktiviteten. 

Vi er også veldig glade for at Lyn 1896 endelig tar steget opp i 2. divisjon etter en herlig opprykks-sesong. Det forsterkede samarbeid mellom Lyn Fotball og Lyn 1896 klubbene vil være svært positivt for utviklingsaktiviteten og driften i begge klubber. De gode, sportslige resultatene vil gi positive økonomiske ringvirkninger som vi kan høste av neste år. Det vil gi muligheter til å løfte det som har fungert mindre godt i år.

Nå trenger vi hjelp til å komme over kneika i 2022! 
Styret og administrasjonen i Lyn Fotball ser at det trengs en ekstraordinær innsats i fjerde kvartal for å redde den økonomiske situasjonen i klubben og sikre videre drift. Vi jobber langs flere akser for å få til dette, og er i dialog med sponsorer, fotballkrets, kommunen og allianselagene. 

Dugnadsinnsats: Likevel ser styret at vi må be om direkte hjelp fra lagene og medlemmene, våre, i form av en ekstra dugnadsinnsats. Vi legger opp til salg av kluter og sokker, og vil informere om dette i lagledermøter innen kort tid.  (klute- og sokkesalg). Detaljer rundt dette vil bli gitt i lagledermøter i tiden som kommer.

Sponsorstøtte: Kjenner du bedrifter, eller er ansatt/eier i en bedrift som har mulighet til å gi sponsorstøtte? Kontakt Markedssjef Magnus Forseth på magnus@lynfotball.no eller på telefon 91523145 i løpet av november, eller Line Fiskerstrand Blekeli (linefiskb@gmail.com) i løpet av desember.

Gi en gave til Lyn: Vipps «Gave Lyn Fotball» til nummer 1896 eller gi et beløp til kontonummer 1602.48.39552 merket «Gave Lyn Fotball». 

Gaver til frivillige organisasjoner er fradragsberettiget. De som trenger bekreftelse fra klubben på gitt gavebeløp, kan sende en e-post til nordeng@lyn.no.

Vi er mange som jobber sammen og bruker en stor del av fritiden vår for at Lyn skal fortsette å være en flott fotballklubb! Men det er rom for flere! Har du ideer, kompetanse eller kontakter som kan bidra til å bygge fremtidens Lyn, ta kontakt med noen av oss i styret. 

 

Hilsen
Styret i Lyn Fotball ved Styreleder
Line Fiskerstrand Blekeli, linefiskb@gmail.com, tlf. 41 31 25 62

Øvrige styremedlemmer:
Jo Arve Aamaas – jo-arve.aamaas@commitment.no
Karianne Marcussen – karianne.marcussen@gmail.com
Vegard Pettersen – vegard.pettersen@nidsenter.no
Mass Anders Hus – mah@lynx.law
André Nørbech – andrehaug806@hotmail.com
Malin Lindström – malin@lindstrom.se
Sunniva Ørstavik – sunnovaorstavik@gmail.com
Jon Tveiten – jon.tveiten@energi.no
Steinar Nickelsen – lyn442@icloud.com