Et intervju med Kim Lönn og hans tanker rundt barnefotballen i Lyn framover
Hei, Kim! Nå har du vært i gang i nesten 3 uker i ny jobb så vi tenkte vi skulle høre hvordan du har det, gi folk en mulighet til å lære deg å kjenne, samt høre om dine tanker rundt barnefotballen i Lyn. I går gjennomførte du din første samling med litt over 50 lagledere fra barnefotballen – hvordan var det?
Det var fantastisk! Lyn har mange engasjerte og kompetente foreldre rundt om i lagene og det var en fornøyelse å møte noen av dem i går. Jeg fikk kommunisert det jeg ville og satt igjen i over en time etterpå for å prate med lagledere og trenere. Er glad at jeg har møtt mange og føler at det er nå det virkelig starter.
Kan du kort si litt om deg selv og din bakgrunn:
Min geografiske bakgrunn er svensk, mer presist Linköping, og det er også fra Sverige jeg har min hovedsakelige trenerutdannelse. I Norge har jeg fått spisset og bygget på min kompetanse med en god del kurs og utdannelser. Jeg bestemte meg tidlig i livet for å teste ut det å være trener og hadde mitt første lag som trener da jeg var 15 år. På veien frem til i dag har jeg hatt alt fra yngre gutter og jenter, til Interkrets, Herrer 4. divisjon som 21-åring, kretslag i både Sverige og Norge, regionssjef for et Coerver Coaching, landslagstrener i futsal og leder i Futsalforbundet. I de siste årene har jeg jobbet som Sportslig leder for Nesøya og leder for ungdomsfotballen i Snarøya før jeg til slutt havnet på klubbhuset på Kringsjå og Lyn. I den siste tiden har jeg kjent på at jeg brenner for klubbledelse, og det er det jeg har jobbet med de siste fem årene. Ellers er jeg en positiv fyr som jobber hardt og ønsker å gjennomføre mye når jeg er på jobb. Det å være glad trenger ikke å krasje med å være kravstor.
Hvilke tanker har du om barnefotballen i Lyn?
Lyn har en tradisjon av å ha stor bredde kombinert med å få frem mange talentfulle spillere der noen av dem er blant Norges absolutt beste spillere i dag. Det er ingen tvil om at Lyn er en arena og et miljø hvor barnefotballen er viktig og sentral. Forutsetninger som treningstider og banekapasitet har nok gjort at barnefotballen ikke alltid har følt seg prioritert og dette er noe vi må jobbe med og legge bedre til rette for som klubb. Klubben er ingenting uten en god barnefotballavdeling.
Hva slags tilbud ønsker du at spillere i barnefotballen skal få?
Dette høres kanskje utslitt ut, men jeg tror beinhardt på «Flest mulig, Lengst mulig, Best mulig». Det er utrolig viktig å passe på bredden, for uten den får man ikke toppen. Jeg ønsker å ha en arena for alle – uansett om du spiller fotball for det sosiale eller om du har en drøm om å bli best. Det er en veldig vanskelig balanse å finne, men det er min ambisjon å finne den balansen. I barnefotballen legger vi også grunnlaget til en forhåpentligvis livslang interesse for fotball og en livslang kjærlighet til Lyn. Kanskje ikke alle blir spillere. Kanskje noen blir dommere, trenere eller kanskje viktigst: supportere.
Lyn har en vanskelig situasjon med tanke på banekapasitet, hvordan skal vi få barnefotballen på Kringsjå?
Vi har det sort på hvitt at Lyn har færrest antall baner i forhold til antall spillere i hele kommunen (ping, Oslo Kommune!). Vi må være kreative og ha forståelse for dette når vi jobber med løsninger. Jeg ser over baneplanen daglig og prøver å skvise inn våre barnelag når vi har anledning. I tillegg så har jeg fra nå førsteprioritet på tider som ungdomslagene ikke bruker om de er på reise, har tester eller annet som gjør at de ikke bruker den ene tiden. Da legger jeg ut dette i lagleder- og trenergruppen i Spond slik at barnelagene får mulighet til å bruke disse tidene.
I tillegg er jeg helt sikker på at LynAkademiet er veien fremover for å utvikle barnefotballen. Langsiktig vil det være gjennom akademiet vi kan stille ekstralag og differensierte kamptilbud. På LynAk vil vi kunne tilgodese spilleren som ønsker å satse beinhardt og spilleren som ønsker å spille litt mer fotball av sosiale grunner. Her stiller vi med profesjonelle trener og har en nyansatt fagsjef med tonnevis av kompetanse som vil heve produktet. Det at vi nå også tilbyr FFO gjør at jeg håper at enda flere kan bli med og prioritere oss foran skolens SFO. Det å ta del i organisert trening med profesjonelle trenere har basert på min erfarenhet gitt meget gode resultater på spillerutvikling.
Å delta på LynAkademiet er en konkret løsning på problemet med antall treningstimer i barnefotballen. Her får barna trening, leksehjelp og varm mat samtidig som foreldrene er på jobb.
Hvordan ønsker du at samarbeidet mellom trenere og lagledere i barnefotballen og klubben skal være?
Jeg ønsker at foreldre (trenere, lagledere, supportere osv) ser på meg som leddet mellom dem og klubben. Jeg tror på åpenhet og at vi som klubb er flinke til å forklare, forankre, kommunisere og avklare forventninger mellom oss og barnelagene. Vi har mange, mange engasjerte foreldre i klubben, så det er mulig at jeg er alt for ambisiøs når jeg sier dette; men jeg ønsker å være så tilgjengelig som jeg bare kan være for alle sammen. Fysisk på banen eller klubbhuset, på telefon og på mail. Jeg er her for å tilrettelegge for foreldre og barn i klubben. Det skal også sies at jeg er opptatt av at klubben ikke lover mer enn hva vi kan holde. Derfor er det viktig med forankring og forventningsavklaring. Klubben har store ambisjoner med barnefotballen og hvordan den skal driftes, og jeg tror det vil skape frustrasjon om vi lover og lover uten å levere på det. En ærlig og oppriktig kommunikasjon mellom klubb og medlemmer tror jeg er viktig.
Mye har blitt prøvd tidligere, hva slags erfaring har du som kan bidra til at vi får gitt barnefotballen i Lyn et kjempeløft?
Det har vært veldig kompetente folk på huset tidligere og jeg kjenner flere av dem. Det er en stor utfordring å drifte en av Norges største og mest historierike klubber. Det er mange forskjellige meninger og mange forskjellige mål ute blant våre medlemmer. Jeg tror at min mangefasetterte bakgrunn vil bidra til å gi noen nye inputs i klubben. Klubben besitter utrolig mye kompetanse fra før, og det er høyt nivå på de nye som har kommet inn døra, både når det gjelder fag og engasjement. Derfor er jeg overbevist om at Lyn går en meget lys fremtid i møte.
Jeg ønsker også at klubben i stor utstrekning skal være til stede under treningene som drives i vårt nærmiljø. Det å gi støtte, styring og hjelp lokalt tror jeg er kjempeviktig av den grunn at vi da hever kompetansen hos våre trenere, gir dem inspirasjon og verktøy til å føle på enda mer mestring og utvikling i sin trenerjobb.
Kan barnefotballen i klubben blir landets beste?
Lyn er en av landets største klubber. Kombiner det med et toppserielag og en sterk tradisjon av et fremgangsrikt herrelag så har du nok en unik kombinasjon i Norge. Det er ikke tvil om at det ligger et enormt potensial i klubben. Vi må også være klar over at eksterne løsninger som vi ikke kan påvirke direkte må til, som flere baner og treningsmuligheter. Men jeg er sikker på at med den utrolig gode interne kompetansen som er på plass i dag, kombinert med et enda bedre samarbeid og en mer sammensveiset barnefotball der alle trekker i samme retning, så vil barnefotballen i Lyn over tid bli landets beste.
Takk for praten, Kim, og lykke til!